13.september, 2022

VILA BÔRIK je nominovaná na CEZAAR 2022: Hlasujte za Cenu verejnosti

Vila Bôrik, ktorú sme nedávno realizovali v Žiline v spolupráci s architektonickým štúdiom PLURAL, sa bude v októbri uchádzať o prestížne ocenenie CEZAAR (Cena za architektúru). Pozrite si fotogalériu z výstavby a prečítajte si, s akými výzvami sa musel popasovať náš tím.

Architektonický návrh trojpodlažnej celobetónovej stavby z pohľadových železobetónových stien a priečok a stropov pochádza z dielne dizajnérskeho štúdia PLURAL. Dom je pretkaný množstvom zaujímavých detailov. Podzemné podlažie je technickým zázemím domu, majitelia tu majú k dispozícii relax zónu a pracovňu prepojenú s terasou – patiom. Tá je prepojená tiež s exteriérovým schodiskom zo záhrady.

Prízemie ukrýva dennú časť – obývačku, jedáleň, kuchyňu a kútik s knižnicou. Na poschodí sú 4 nočné izby a 2 kúpeľne – obe prístupne vždy priamo z dvoch izieb.

Vila Bôrik: Výzva pre statikov

Železobetónový prístrešok nezvyčajného tvaru, ktorý bol skutočnou výzvou pre statikov. Nechýbajú ani praktické vizuálne riešenia – elektroinštalácia je vedená aj v rámci zvislých železobetónových stien. Fasády a celkové rozmiestnenie hmoty sú neprehliadnuteľné – stĺpikovo-priečková fasáda, presklenná zimná záhrada, schodisko vysunuté "mimo dispozíciu" objektu v elipsoidnom tvare zo železobetónových oblých stien… Čo najviac zaujalo nás?

Rok realizácie: 2021

  • Ateliér: PLURAL, LABAK
  • Architekti: Martin Jančok, Michal Janák, Zuzana Kovaľová, Ruslan Dimov
  • Krajinný architekt: Michal Marcinov
  • Iné: Katarína Kyselová - statika, Samuel Šimonovič - oceľové konštrukcie
  • Generálny zhotoviteľ: IDEÁLNE DOMY, s. r. o.
  • Foto: Tomáš Turek, archív IDEÁLNE DOMY a PLURAL
  • Úvodná skica: Ing. arch. Romana Vantarová (IDEÁLNE DOMY s. r. o.) ©

Už v októbri 2022 sa rozhodne, kto spomedzi nominovaných Cenu za architektúru (CEZAAR) získa.
Držme (si) palce.

Kompletnú fotogalériu z realizácie aj viac fotiek z interiéru a exteriéru si môžete pozrieť v našich referenciách.