13.august, 2011

Plánujete stavať dom? A viete ako?

Zaobstarať si vlastný dom je možné v zásade tromi spôsobmi: kúpiť ho, postaviť si ho alebo rekonštruovať starú nehnuteľnosť. Zaujímajú Vás výhody a nevýhody stavby svojpomocou a výstavby na kľúč?

Rozhodli ste sa opusiť mesto, panelák a zaobstarať si vlastný dom uprostred malebnej dedinky alebo na okraji obce.. Nechcete sa uspokojiť so staršou nehnuteľnosťou, kvôli nutným vysokým finančným investíciam na rekonštrukciu, ktorá stále neprinesie parametre novostavby a nezruší nutné kompromisy starého projektu. Tak práve Vás čaká stavba domu, a to už buď výstavbou svojpomocne alebo dodávateľsky - výstavbou na kľúč. Aké úskalia na Vás číhajú a čo všetko je potrebné zariadiť, pokiaľ si prvykrát zakúrite vo vlastnom krbe?

Stavba na kľúč

V prípade stavby na kľúč ušetríte predovšetkým veľa času a fyzických aj psychických síl. Pri správnom výbere dodávateľa máte záruku kvalitnej remeselníckej práce, pevnej ceny bez navýšovania a pevného termínu odovzdania diela - termínú Vášho sťahovania do nového bývania. Získate niekoľkoročnú záruku na kompletnú stavbu domu a firma Vám môže zabezpečiť kompletné služby od projektovej dokumentácie, vyriešenie financovania výstavby, rady a pomoc pri správnom osadení stavby na pozemku až po konečné práce ako napr. aj terénne úpravy a záhradu.

Stavebnú firmu by ste mali vyberať opatrne.

Na slovenskom trhu existuje veľká konkurencia, a tak sa Vám vyplatí previesť meší (či skôr väčší) prieskum. Pýtajte sa kolegov v práci, známych alebo priateľov, pokiaľ už majú s nejakou spoločnosťou skúsenosti. Niekoľko firiem nechajte prejsť do finále a tie si preklepnite ešte dôkladnejšie.
Chcite vidieť domy, ktoré už postavili, a nebojte sa spýtať nových majiteľov, ako sú spokojní. Zapátrajte v internetových diskusiách, kde sa o spoločnosti môžete taktiež veľa dozvedieť. Sledujte taktiež, ako s Vámi zástupcovia firmy jednajú. Sú ochotní podriadiť sa Vašim požiadavkam? Odpovedajú na Vaše dotazy priamo, alebo sa vykrúcajú a menia témy hovoru?

Čo je v cene?

Kvalitná firma Vám taktiež poskytne záruku na kompletné dodávky a stavebné práce na tridsaťšesť alebo štyridsaťosem mesiacov, niekedy aj na dlhšiu dobu. Na statiku by ste mali získať záruku snáď aj dvadsaťpäť alebo tridsať rokov. Väčšina stavebných spoločností Vám ponúkne typové domy podľa katalógov, ktoré Vás výjdu lacnejšie ako individuálny projekt (teraz hovoríme ale len o cene projektovej dokumentácie, nie o cene výstavby - tá môže byť pri individuálnom projekte aj lacnejšia!). Pokiaľ ale budete chcieť úpravy v typových projektoch, väčšinou si za ne priplatíte.<br/><br/>Chcite taktiež vediet, čo ponúkaná cena presne obsahuje. Niektoré firmy aby zrazili cenu čo najnižšie, započítavajú do nej napríklad len najlacnejšie materiály - lacné plastové okná, dvere alebo kovania, atď atď. A taktiež pozor na to, aby firma „nezabudla" na náklady za prípojky inžinierských sietí!<br/><br/>Rozhodne nešetrite na nezávislom vlastnom stavebnom dozore, ktorý kontroluje kvalitu materiálov i odvedenej práce (predovšetkým tých častí domu, ktoré nebude vidieť) a prípadné závady ihneď reklamuje. Zmluvu medzi Vámi a firmou nechajte vždy skontrolovať právnikovi.<br/><br/>

Bývajte v novom už za pár týždňov

A ako dlho taká výstavba potrvá? Murovaný dom Vám spoločnosť odovzdá obvykle zhruba za šesť mesiacov od zahájenia stavebných prác. Stavbári však odporúčajú rozdeliť stavbu na dve fázy: v prvom roku postaviť hrubú stavbu vrátane kompletnej strechy, nechať ju cez zimu vymrznúť a až druhý rok ju dokončiť. Dnes už ale pri používaní murovania na lepidlo, resp. montážnu penu túto „istotu" podstupovať nie je nutné.

Podstatne rýchlejšou výstavbou sú montované drevostavby, do ktorých sa obvykle môžete nasťahovať už po niekoľkých týždňoch od zahájenia výstavby konštrukcie domu. Ale pozor, prípravne práce na dome - od projektovej dokumentácie (ktorá musí byť definitívna už na začiatku), času výroby dielcov vo fabrike, prevoz až po samotné začatie montáže - zväčša prekračuje štyri mesiace, čím sa doba riešenia stavby časovo vyrovnáva aj murovaným stavbám.

Porovnanie výhod a nevýhod výstavby na kľúč

  • +
  • šetríte čas, fyzické aj psychické sily a výstavba domu Vám neovplyvní osobný
  • ani pracovný harmonogram
  • +
  • u dobrej stavebnej firmy získavate garanciu kvalitného predenia remeselníckych prác,
  • pevnej ceny a termínu odovzdania do užívania
  • +
  • od dobrej stavebnej firmy získavate aj maximálnu výpomoc v stavebnom konaní,
  • pri získavaní stavebného povolenia a po výstavbe taktiež pri kolaudácii
  • +
  • získaváte niekoľkoročnú záruku na kompletnú stavbu domu
  • +
  • dom je možné zadovážiť vrátane terénnych úprav a záhrady
  • -
  • vyššia cena ako výstavba vlastnými silami
  • -
  • potrebujete mať od začiatku výstavby vyriešený spôsob financovania celej stavby

Výstavba svojmopocne

U väčšiny ľudí, ktorí sa rohodnú postaviť si vlastné bývanie sami, rozhoduje cena, ktorá je lacnejšia ako cena domu na kľúč. Taktiež máte istotu, že pokiaľ Vám behom výstavby dojdú peniaze, môžete kedykoľvek prerušiť a počkať, pokiaľ si našetríte alebo vybavíte financovanie. Pripravte sa však na to, že Vás výstavba bude stáť veľa času i fyzických síl. Ako fyzická osoba však budete nakupovať materiál s vyššími cenami, nezískate záruku na stavbu ako celok, záruky na materiály Vám plynú od kúpy, čo spôsobuje že daný materiál je už po záruke často ešte pred nasťahovaním do nového domu. K získaniu stavebného povolenia budete potrebovať odborníka (autorizovaného architekta, inžiniera alebo stavebného technika), ktorý zodpovedá za celú stavbu.

Preštudujte taktiež pečlivo stavebný zákon, ktorý prešiel poslednou novelizáciou. Ale aj okolo nej stále existuje rada nejasností, a tak sa na konkrétny výklad radšej pýtajte na stavebnom úrade. Tam budete musiet predložiť projektovú dokumentáciu, ktorá zahrňuje technickú správu, výkres situácie s nadväznosťou na okolie, napojenie sietí, stavebné výkresy architektúry, projekt kúrenia, projekt zdravotechniky - vody a odpadov, projekt elektroinštalacie a projekt požiarnej ochrany.

Porovnanie výhod a nevýhod stavby svojpomocne

  • +
  • nižšia cena
  • +
  • pokiaľ dojdú peniaze, je možné stavebné práce prerušiť
  • -
  • stavba je náročná na čas, energiu psychických aj fyzických síl
  • -
  • k stavebnému povoleniu potrebujete odborníka zodpovedného za celú stavbu

Ako financovať výstavbu

Málokto má našetrenú celú sumu na výstavbu a tak väčšina investorov financuje výstavbu domu pomocou úverov - hypoték alebo stavebného sporenia. Banky vedia, že výstavba sa môže predražiť od pôvodne zamýšľanej čiastky. V niektorých hypotekárnych bankách môžu klienti požiadať aj o hypotéku až o 20% vyššiu, ako je doložený rozpočet prác stavebnej firmy a vytvoriť tak určitú finančnú rezervu. Pokiaľ k navýšeniu nákladov v priebehu výstavby skutočne dôjde, je možné túto rezervu použíť. Ak nie, klient oznámi banke nedočerpanie úveru a spláca len tú čiastku, ktorú čerpal.

V súčasnej dobe taktiež už nie je možné čerpať len oproti faktúre za nákup stavebných materiálov a prác, ale hypotekárny úver môžu klienti čerpať len oproti hodnote stavby. Po úplnom vyčerpaní hypotéky potom banke predložia kolaudačný súhlas alebo oznámenie o užívaní stavby.

Stavebným firmám sa obvykle platí podľa etáp výstavby. Posledných 5-10% z ceny domu doporučujem zaplatiť až pri prevzatí stavby po odstránených prípadných vád a nedorobkov.